Mustapha Oukbih (1964-2017)

oukbih2Journalist Mustapha Oukbih is op 53-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn oud-werkgever de NOS afgelopen weekend. Hij was al langere tijd ziek.

Oukbih was jarenlang correspondent in het Midden-Oosten. Hij was één van de weinige Nederlandse verslaggevers in het Midden-Oosten die uitstekend Arabisch sprak en daardoor veel beter in staat was verslag te doen van de lokale situatie.

De Arabische wereld is al jaren een brandhaard en zal dat voorlopig ook wel blijven. Er gebeurt veel in die grote regio die voor Nederlanders relevant en interessant kan zijn. Het is daarom verbazingwekkend dat we voor onze nieuws uit die regio afhankelijk zijn van een klein groepje journalisten die vanuit hun standplaats verslag moeten doen over een enorm gebied. Een deel van hen heeft daarbij bovendien de handicap dat ze de taal niet spreken. Ze kunnen de lokale radio en tv niet volgen, ze kunnen niet met iedereen gesprekken op straat voeren, ze missen verkiezingsdebatten, nieuwsberichten, soaps en literatuur. Ze missen nieuws, maar ook de kleine alledaagse zaken (lees Arabieren kijken van Hassnae Bouazza) die noodzakelijk zijn voor een genuanceerd beeld. Hun netwerk blijft beperkt tot mensen met wie ze kunnen communiceren. Journalisten die de taal ter plekke niet spreken zijn beperkt in hun mogelijkheden om feiten te checken en aan wederhoor te doen. Ze zijn afhankelijk van anderen die de taal wel spreken en hun eigen politieke agenda’s en belangen hebben.

Nou is het ook voor Arabisch sprekende journalisten bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk, objectief verslag te doen. Lees hiervoor ook Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. Voor journalisten die de taal niet beheersen is het echter nog veel moeilijker.

Mutapha Oukbih was een van de weinige Nederlandse journalisten in het Midden-Oosten die wel goed Arabisch sprak. Hij liet verhalen horen die wij in de Nederlandse media zelden horen. Het was een bijzonder kritische journalist, geinteresseerd in de effecten van het beleid van lokale machthebbers en buitenlandse machten op de lokale bevolking. Hij zocht de nuance, was niet bang en stond pal voor mensenrechten.

Mustapha werkte als freelance journalist voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Trouw en de VPRO. In 1987 won hij de ADO Mediaprijs. Mustapha zette het carrière magazine Fast Forward op. Samen met andere journalisten – waaronder Senay Özdemir, Ahmed Aboutaleb, Humberto Tan en Fouad Sidali – zette hij zich destijds in voor meer diversiteit in de media. Hij was Midden-Oosten correspondent van de NOS van 2003 totdat hij ziek werd. De laatste jaren gaf hij via twitter zijn scherpe blik op de actualiteit.

Ik kende Mustapha niet heel goed. Ik heb hem maar een paar keer ontmoet en heb hem in die gesprekken leren kennen als een lieve, oprecht geinteresseerde man met twinkelende ogen en veel gevoel voor humor. Ik wens zijn vrouw Cilay, kinderen, familie en andere dierbaren veel sterkte met het verlies van een bijzonder mens en ik hoop dat hij vele en waardige opvolgers krijgt.

Lees ook:

Het fraaie in memoriam van Senay Özdemir, schoonzus van Oukbih op Villamedia.

Mustapha Oukibih wist een brug te slaan tussen twee culturen (Trouw)

Oud-collega’s van Mustapha  van de NOS maakten dit filmpje als eerbetoon:


Dit stuk verscheen eerder op Republiek Allochtonië

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s