Fictie

Ik heb 7 toneelstukken geschreven, scenario’s, onder andere voor een korte film en een roman.

Toneelstukken

Hieronder korte beschrijvingen van de toneelstukken die zijn opgevoerd in Nederland en België. De toneelstukken werden in eerste instantie geschreven voor theatergroep De Spelers. De teksten van de beschrijvingen zijn afkomstig van de flyers. De teksten van de stukken zijn bij mij verkrijgbaar of via theaterteksten, de website van de Vereniging van Letterkundigen. 

De Puinhopen van Pa (2023)

Was u erbij in 2011? Bij De Perenboom? Dan kent u de voorgeschiedenis al. Was u er niet bij? Geen probleem, ook dan bent u van harte welkom bij het vervolg: De Puinhopen van Pa.

De kinderen Perenboom zijn al lang niet meer samen geweest, maar kunnen elkaar nu echt niet langer ontlopen. Ze doen hun best het gezellig te houden, maar dat valt niet mee. De erfenis van pa staat op het spel. 

De Perenboom is een moderne tromedi van De Spelers, nu met regisseur, over chakra’s, anti-aging zalf, zwarte koffie, toxic masculinity en een Zweedse zweethut. En, waar is pa trouwens?

Dochterlief (2018)

Dochterlief-medium900600

In een bijna wanhopige poging nog iets van hun leven te maken ontvoeren Keet en Koos Drijfhout de dochter van de minister. Een theatrale roadtrip over vrijheid, idealen en de worsteling met niet vervulde dromen.

Inspiratiebronnen: ideeën van De Spelers en Edward Albee, uitspraken van o.a. Theo Maassen en JP Balkenende.

Onbegrensd Verlangen (2015)

22268182442_bf023fb7cb_o

Twee stellen strijden in een real life spelshow om een adoptiekind.

Deze eenakter wordt in juni 2015 door toneelgroep De Spelers opgevoerd en vormt een onderdeel van de voorstelling Spiegels. De tekst van het stuk is te lezen op de site theaterteksten van de Vereniging van Letterkundigen.

De Elite, dat zijn de Anderen (2013)

de elite 1

Zij zijn hoog opgeleid en lezen het NRC of de Volkskrant. Ze denken genuanceerd en tolerant te zijn. Ze zijn solidair met de zwakkeren, maar burgerlijk willen ze niet zijn.
En wij? We willen van alles zijn, maar wie zijn we werkelijk en wat spelen we?

Wij zijn De Spelers en we spelen De Elite, dat zijn de Anderen, een comedy, gebaseerd op Mug Inn van Joan Nederlof (Mugmetdegoudentand). Ewoud Butter bewerkte het stuk en schreef enkele nieuwe scènes. Ook schreef hij een blog over het thema van het stuk. Zie hier.

Het Parafenbureau (2012) 

21661290741_4089d4931e_o

Drie bezoekers en een kantoorklerk ontmoeten elkaar in het Parafenbureau.
Ze worden geconfronteerd met schimmen uit het verleden, met elkaars eigenaardigheden en vooral met hun eigen geheimen en angsten. Het Parafenbureau is een absurdistische tragikomedie die zich afspeelt in het schemergebied tussen privacy en publiek geheim. Meer over dit toneelstuk en de tekst bij de vereniging van letterkundigen/auteursbond

De Perenboom (2011)

deperenboom_1

Drie zussen en een broer aan het sterfbed van hun vader. Het was geen optie elkaar nog langer te ontlopen. Ze willen het gezellig houden, maar dat blijkt knap lastig, omdat ze alle vier met hun eigen zorgen en verlangens worstelen.

Valt er nog iets te delen, behalve de zorg voor vader? En er moet toch iemand op tijd z’n billen wassen.

De Perenboom is een zwarte komedie over Ikeakasten, wekkers, twitter, vrieskisten en aurareading. Meer over dit stuk en de tekst op de theatersite van de Vereniging van Letterkundigen.

De Liefde van een Terrorist (2006)

terroristliefde

Een groep Russische revolutionairen anno 1900 treft de laatste voorbereidingen voor een grote aanslag. Hun vanzelfsprekende eensgezindheid komt onder druk te staan, wanneer hun onderling verschillende drijfveren, twijfels, liefdes en idealen boven tafel komen. En dan mislukt de eerste aanslag.
Tegelijk, honderd jaar later, bereiden drie zussen zich voor op een merkwaardig bruiloftsfeest. Even later lezen drie vrouwen de afscheidsbrief van een geliefde. Gewone mensen. Maar hoe ver is terreur van hen verwijderd? Wat hebben zij over voor hun liefde?

Met deze verhalen van passie en terreur onderzoekt de collagevoorstelling “De liefde van de terrorist” de menselijke kant van terreur. Wat is de liefde die de terrorist drijft? Hoe ver zou jij gaan? De voorstelling is gebaseerd op ‘De Rechtvaardigen’ (Les Justes) van Albert Camus en nieuwe, in reactie daarop geschreven scènes van Ewoud Butter.

Roman: Isa

voorkantisapng2

De 34-jarige Evert Ruysterbosch heeft lang haar, is duo raadslid in het Amsterdamse Zeeburg en kent alle Triviantvragen uit zijn hoofd. Verder is hij alleen bijzonder in zijn dagdromen. Zijn leven krijgt een doel als de bloedmooie en radicaal feministische Isa voor hem valt. Evert heeft er alles voor over om hun relatie in stand te houden.

Dat valt niet mee, omdat Isa tot het uiterste gaat om zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Bovendien moet Evert concurreren met Isa’s geestelijk gehandicapte broer, Berend, een reus van een vent die ervan overtuigd is dat hij een cowboy is. En dan is er ook nog de praatgrage Elsbeth, zijn ex. Zij werkt hard aan haar persoonlijke groei en weigert te accepteren dat haar relatie met Evert voorbij is.
Om Isa definitief voor zich te winnen is Evert tot alles in staat. In een absurdistisch machtsspel verliezen Isa en hij steeds meer het contact met de werkelijkheid.

Isa gaat over de vraag hoeveel je wilt inleveren om een relatie in stand te houden of hoe ver je kunt gaan als je voor jezelf wilt kiezen. Het is een absurdistisch verhaal over cowboyhoeden, Triviantkaarten, borstenbotsen en sokkenthee.

Recensie van Biblion:

In deze debuutroman gaat de schrijver (die eerder het toneelstuk “De liefde van een terrorist” schreef) in de schoenen staan van een middelmatige man die na een reunie omgang krijgt met het toenmalige stuk van de school. Voor deze relatie wordt alles ondergeschikt gemaakt, omdat hij Isa (het stuk) ziet als het middel om iets te worden in het leven. Uiteindelijk probeert hij toch enige eigenwaarde in stand te houden, maar met rampzalige gevolgen. Het verhaal is vlot geschreven en neemt de lezer tot bijna aan het eind gemakkelijk aan de hand mee.

Titel: Isa
Auteur: Ewoud Butter
Uitgever: Lemmens
ISBN 978-90-77490-26-6
Prijs NL € 18,95
Prijs BE € 18,95

Isa is nog verkrijgbaar via bol.com. Wil je liever bij mij voor 10 euro, inclusief verzendkosten, een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier

Scenario’s

Ik schreef mee aan enkele afleveringen van de tv serie Het Glazen Huis en schreef het scenario voor de korte film (50 minuten) Morgen is Alles Anders over een meisje dat verliefd werd op haar held in een soapserie.