Hoeveel ‘allochtonen’, ‘buitenlanders’, ‘Nederlanders met migratieachtergrond’ wonen er in Nederland?

tellen‘Migranten’, ‘buitenlanders’, ‘gastarbeiders’, ‘allochtonen’, ‘Nieuwe Nederlanders’, ‘Nederlanders met een migratieachtergrond’, ‘biculturele Nederlanders’. Er zijn de afgelopen decennia steeds andere labels gebruikt voor die ‘andere’ Nederlanders waarvan niet alle opa’s en oma’s in Nederland zijn geboren. Wat wordt er mee bedoeld? Om hoeveel mensen gaat het? Welk percentage van de inwoners van Nederland heeft een Nederlands paspoort? En welke herkomstgroep is het grootste? Is 1 op de 25 of 1 op de 50 Nederlanders van Turkse afkomst? En dan? Wat hebben we aan die informatie?
Hieronder de cijfers op een rij.
De eerste versie van dit artikel verscheen in 2014. De laatste update is van februari 2023.
Lees verder op Republiek Allochtonië.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Op Republiek Allochtonië publiceer ik met regelmaat een uitgebreid overzicht met de meest recente cijfers.  Kijk hier voor de laatste update: http://www.republiekallochtonie.nl/nederlanders-buitenlanders-allochtonen-de-cijfers

Bron foto: flickr