De weergaloze meiden van de MD2

Iedere zaterdag mag ik de coach zijn van de voetballende meiden van de D2 van GeuzenMiddenmeer. Voor de website van de club schreef ik het hier onderstaande stukje.

Het is al zuur om een wedstrijd te verliezen wanneer je veel beter bent, maar het is echt bitter om geen kampioen te worden wanneer je verreweg het beste voetbal hebt gespeeld. Dat overkwam het afgelopen half jaar de meiden van de MD2.

Ze hadden geen wedstrijd verloren, de minste verliespunten, met voorsprong het beste doelsaldo uit hun poule en toch eindigden ze als tweede, omdat ze door afgelastingen een wedstrijd minder speelden dan hun grootste concurrent.

Afgelopen zaterdag speelde de MD2 de eerstewedstrijd in de nieuwe competitie. Tijd voor een portret. Omdat het damesvoetbal nog geen iconen heeft, moet ik daarbij, met excuus, vergelijkingen trekken met (ooit) bekende voetballende heren.

In de goal de Benjamin van het team: de bijna onpasseerbare en betrouwbare doelvrouw Robin, die beschikt over de kracht kracht van Piet Schrijvers, de reflexen van Edwin van der Sar en de krachtige uittrap van Eddy Treijtel, die ooit een meeuw uit de luchtwist te trappen.

De verdediging wordt geleid door de rots in de branding, Anouk, die niet alleen moeilijk te passeren is, maar die dankzij haar spelinzicht ook altijd op de juiste plaats staat. Anouk is een libero met een sterke drang naar voren, die in de traditie van Franz Beckenbauer en Ronald Koeman, ook aanvallend zeer gevaarlijk is.

Op links en rechts wordt zij gesteund door de terriërs Ismay en Mayke. Op het eerste oog twee zachtaardige meisjes, maar in het veld veranderen zij in een nachtmerrie voor iedere aanvaller. Ze zijn allebei moeilijk te passeren en geven nooit op. Als je denkt dat je ze voorbij bent, duiken ze, vriendelijk glimlachend steeds weer voor je op. Ismay heeft de verbetenheid van de Deen JanHeintze en het loopvermogen van Urby Emanuelson. Het sierlijke spel van Mayke doet vooral denken aan dat van voormalige rechtsbacks van Ajax als Michael Reiziger en Hatem Trabelsi.

Op het middenveld spelen twee meiden met enorme longen en allebei een ziedend hard schot: Ilham en Louise. Ilham loopt en schiet als Ruud Gullit in zijn beste dagen: met grote, krachtige stappen verschijnt zij overal op het veld. Haar schoten uit de tweedelijn zijn kanonskogels waar al heel wat keepers hun vingers aan hebben gebrand. Louise heeft niet alleen een geweldige conditie, maar heeft ook de snelheid van spelers als Rene van de Kerkhof en CristianoRonaldo, waardoor ze in haar eentje de hele rechterflank kan bestrijken.

Voor de aanval zijn vier meiden beschikbaar die niet alleen kunnen pingelen, maar elkaar in supersnelle combinaties ook soms blind lijken te kunnen vinden. Laura en Lea spelen vaak wat meer vanaf de linkerflank. In Laura komen Arjan Robben, Lionel Messi enWesley Sneijder samen en dan scoort ze ook nog vaak. Sierlijk en met speels gemak kan ze om haar tegenstanders slalommen om vervolgens hard en zuiver af te  ronden. De corners en vrije trappen van Laura zijn een plaag voor iedere verdediging. Lea is net als Ilham een speelster die op vele plekken inzetbaar is. Als spits is ze de ideale pinchhitter in de traditie van Pierre van Hooijdonk en good old Kees van Kooten. Wanneer het even stroef loopt, duikt Lea op het goede plekje op om met een hard schot toe te slaan.

Marijn en Rozan spelen wat meer vanaf de rechterflank. Marijn kapt en draait met hetzelfde gemak waarmee FransThijssen en Willy van der Kuylen dat ooit deden. En als spits doet ze denken aan Wim Kieft: ze scoorde twee keer genadeloos met het hoofd en kaatst ook zoals Kieft dat in zijn periode bij PSV deed. Rozan is de topscorer van het team. Ze pingelt gemakkelijk en effectief en heeft een perfect neusje voor de goal. Ze is net zo doelgericht als Luis Suarez of in het recente verleden Romario. Met 13 doelpunten in één wedstrijd heeft ze misschien wel een clubrecord op haar naam staan.Helaas is ze nu even geblesseerd.

U begrijpt, het is iedere week een genot om naardit team te kijken. Het zijn stuk voor stuk leuke en sportieve meidendie allemaal goede voetballers kunnen worden.

Goed, en nu weer met de voetjes op aarde. De eerstewedstrijd van de nieuwe competitie wonnen de meiden degelijk en bijnafoutloos met 3-0 van SDZ. Deze keer scoorden Ilham, Marijn en Lea. Op naar de volgende tegenstander.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s