Woedende Wilders scoort altijd

Geert Wilders is weer eens boos. Nee, hij is niet boos, hij is ziedend. En zo’n emotie scoort. Uit een scriptie van Eelco Snip blijkt dat je artikel meer bezoekers trekt wanneer de kop een omstreden politicus en een heftige emotie bevat. Een ziedende, schuimbekkende Wilders trekt dus alle aandacht.
Reden voor Wilders woede is deze keer dat drie gerespecteerde wetenschappers volgens de Volkskrant het lef hebben gehad hem extreemrechts te noemen. Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar zouden de PVV een extreem-rechtse partij noemen die islamofobie en systeemhaat tegen deoverheid mobiliseert en daarmee de sociale cohesie en democratieondermijnt..

Wilders: ”Ik ben echt ziedend. Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie.Wij zijn democraten in hart en nieren”, stelde hij tegenover het ANP.

Nou klinkt ‘democraten in hart en nieren’ behoorlijk lachwekkend uit de mond van een partijleider die in zijn eentje een partij runt, die wegloopt uit ’s lands vergaderzaal, die wel deelneemt aan verkiezingen voor een Europees parlement dat hij onbelangrijk vindt en niet de verantwoordelijkheid durft te nemen op lokaal niveau.

Toch valt er op de kwalificatie ‘extreemrechts’ wel wat af te dingen. Wilders PVV is  op sommige vlakken ultra-conservatief, absoluut populistisch, islamofoob, nationalistisch en drijft verder vooral op een hartgrondige afkeer van ‘de linkse kerk’. Daarnaast kenmerken de vertegenwoordigers van de PVV zich door een voorliefde voor enigzins grof taalgebruik en een opmerkelijke interesse voor kindertelevisie (zo werden bijvoorbeeld kamervragen gesteld over sesamstraat, kinderen voor kinderen, koning Koos, het Zandkasteel). Toch schuift de partij economisch naar links en lijkt het me verstandig extremisme te reserveren voor die groepen die democratische waarden en processen afwijzen en die met geweld hun ideologie aan anderen willen opleggen. En zo ver gaat Wilders niet.

Voor de volledigheid: onderzoeker Moors laat in Trouw weten onaangenaam getroffen te zijn door het nieuws over het rapport. Volgens hem is de conceptversie nog niet besproken met het ministerie en kan er daardoor ook geen onenigheid zijn over de conclusies. Verder liggen de zaken veel genuanceerder dan ze nu in het nieuws komen, aldus de wetenschapper. Zo wordt Wilders’ PVV geen extreem rechtse partij genoemd. Wel wordt wordt gesteld dat Wilders door zijn islam-standpunt steeds verder “in de richting van de extreem rechtse familie” kan worden ingedeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s