Stel dat in Rusland, Irak, de VS of welk ander land verkiezingen zouden worden gehouden waarbij te achterhalen is wie op welke partij heeft gestemd. Dan zouden we daar schande van spreken…en terecht.
Vreemd genoeg blijft het in Nederland oorverdovend stil nu blijkt dat het stemgeheim bij de waterschapsverkiezingen niet volledig gegarandeerd kan worden. Blijkbaar hebben we met z’n allen voldoende vertrouwen in de overheid dat deze nu en in de (verre) toekomst niets met de gegevens zal doen.
Wat is het probleem? Op de stembriefjes voor de waterschapsverkiezingen staat een unieke
code die tijdens het drukproces te koppelen zijn aan de burger.
Er is een zogenaamd C10-bestand, waarin de code en de persoonlijke
gegevens van de stemgerechtigden staan. Volgens de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet’ zouden de waterschapsverkiezingen daarom niet gehouden mogen worden. Volgens de waterschappen is de procedure voldoende beveiligd.
En wat vindt de rechter? "De voorzieningenrechter is niet zonder meer overtuigd geraakt van de
onjuistheid of ongegrondheid van de bezwaren van de stichting." Toch laat de rechter de verkiezingen doorgaan omdat "evenmin kan worden geconcludeerd dat in relevante mate aannemelijk is dat
het door de waterschappen gehanteerde verkiezingssysteem onvoldoende
waarborgen biedt voor het stemgeheim." Wat een flutrechter. Het stemgeheim is een bijzonder elementair onderdeel van onze democratie, daar mag geen enkele twijfel over bestaan.
Ik weet nog niet of ik ga stemmen. Ik zou willen stemmen op een partij die zich hard maakt voor het stemgeheim en stelling neemt tegen toenemende overheidscontrole en het grootschalig opslaan van alle mogelijke persoonsgegevens…maar wie doet dat?
Zie ook:
vrijbit.nl en de uitzending van zembla: We weten alles van u
Of het stukje dat ik eerder schreef over de Mosquito, een apparaat dat een toon verspreidt die alleen door jongeren wordt gehoord en hen verjaagt.
Nu kan iedereen zien waarop Nederlanders niet stemmen.
LikeLike