Second Life in het kwadraat op hyves

voorkantisaRuim een jaar geleden startte ik met een experiment: ik maakte een hyves-profiel aan voor Isa Bosboom, een 33-jarige feministe en hoofdpersoon uit mijn roman Isa. Het uiterlijk van Isa leende ik van de actrice Catherine Zeta Jones.

Namens Isa schreef ik enkele blogs waarin ik haar liet pleiten voor een derde feministische golf en waarin ze stelling nam tegen de bimbo-cultuur en de seksualisering van de samenleving. De blogs werden geweldig gelezen; zeker de stukjes met ronkende titels als ‘Seks sells’ en ‘ik ben een lekker wijf‘ scoorden erg hoog in de lijst van meest gelezen blogs op hyves.

Isa kreeg veel reacties en snel veel vrienden en vriendinnen. Vrouwen reageerden alleen op haar blogs en mannen ook vaak op haar uiterlijk. Het werd mij snel duidelijk dat er veel mannen op hyves zitten die vooral bezig zijn met het aanleggen van een verzameling mooie vrouwen. Isa werd zelfs benaderd door een ‘eroscastingbureau’. Dat Isa geen reëel bestaand persoon was, maar dat ze een personage uit mijn roman Isa was, stond nadrukkelijk in haar profiel vermeld. Toch beseften veel reaguurders dat blijkbaar niet, of ze wilden het niet beseffen. Ook de foto van Zeta Jones werd niet herkend.

Aanvankelijk vond ik het allemaal fascinerend, maar na een tijdje ging het aan me knagen dat zo weinig mensen in de gaten hadden dat Isa niet bestond. Ik begon me schuldig te voelen ten opzichte van de mensen die wel oprecht reageerden op haar blogs. Daarom stopte ik na een paar weken weer met bloggen. De hyves liet ik wel bestaan.

Afgelopen zomer ontving ik een berichtje van ene Marion van Lievelte die graag een hyvesvriendin van me wilde worden. ‘Hey Ewoud, wat leuk je weer eens te zien’, schreef ze me. Die Marion leek mij te kennen, maar ik had geen flauw idee wie ze was. Uiteindelijk bleek ze een ander personage uit mijn eigen boek. De hyves van Marion bleek het initiatief van een enthousiaste lezeres uit het Oosten van het land die zelf een achternaam voor Marion had verzonnen. Inmiddels heeft Marion meer dan 1200 vrienden.

Omdat ik zelf al lang niets meer deed met de hyves van Isa, heb ik vandaag afscheid van haar hyves genomen. De hyves wordt nu overgenomen door een lezeres. Ik heb geen invloed meer op de teksten op de hyves van Isa.  Isa en Marion zijn dus vanaf vandaag beiden uit mijn roman gelopen en gaan zelfstandig verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s