Terwijl de Amsterdamse VVD pleit voor een strikte scheiding van Kerk en Staat, heeft de Noordhollandse statenfractie van de VVD deze week met succes twee amendementen ingediend waarin werd voorgesteld forse bedragen te geven aan een te bouwen islamitisch gebouwencomplex en aan veiligheidsglas voor een islamitische middelbare school. Voor beide Amsterdamse initiatieven wordt, met steun van CDA, PvdA en GroenLinks, 100.000 euro op de provinciale begroting gereserveerd.
Het amendement betreffende het islamitisch gebouwencomplex werd als volgt geformuleerd:
Overwegende dat:
– Milli Görüs in Amsterdam doende is een gebouwencomplex te realiseren waarin naast de eredienst ook allerlei projecten gerealiseerd gaan worden voor onderwijs, buurtontmoetingen, kinderopvang
– Zowel multifunctionele zaken als multiculturele projecten gedaan worden.
– Het de bedoeling is een deel van de buurt te worden, om mensen van alle gezindten met elkaar in contact te brengen, elkaar te leren kennen en begrip voor elkaar op te brengen
– er op het budget van 11.500.000 euro nog enkele tonnen ontbreken.Van mening dat,
– een dergelijk initiatief een kans verdient om daarmee onze samenleving harmonieuzer te laten worden
Besluiten:
– 100.000,- euro voor dit project beschikbaar te stellen en dit bedrag te dekken uit het dekkingsvoorstel van de collegepartijen.
Wacht even: het door de VVD ingediende amendement wijkt op één punt af: de begunstigde partij is niet Milli Görüs, maar de Joodse Liberale Gemeente. En, het veiligheidsglas is niet bestemd voor een islamitische middelbare school, maar een joodse middelbare school.
Vooropgesteld: het is de joodse instellingen van harte gegund. Toch zijn de amendementen, zeker die over het joodse gebouwencomplex, om meerdere redenen interessant. Allereerst omdat de pers er geen enkele aandacht aan heeft besteed en dat ongetwijfeld anders zou zijn geweest wanneer het om islamitische organisaties was gegaan en de beslissing was genomen door een politiek gremium dat wat meer in de belangstelling staat dan de provincie.
Het is ook pikant dat juist de VVD de motie heeft opgesteld en dat de provincie investeert in religieuze instellingen in Amsterdam, een stad waar de afgelopen jaren zoveel is gedebatteerd over de scheiding van kerk en staat naar aanleiding van de debacles met Marhaba en de Westermoskee.
Tot slot heeft de provincie Noord-Holland een interessant precedent gecreëerd. Islamitische organisaties kunnen in het vervolg voor nieuwbouw of verbouwingsplannen een aanvraag indienen bij de provincie Noord-Holland en daarbij verwijzen naar het principe van ‘inclusieve neutraliteit’ waarbij de overheid verschillende geloofs- en levensbeschouwelijke
tradities in evenredigheid tegemoet komt. Deze algemeen geaccepteerde interpretatie van het
beginsel van de scheiding van kerk en staat verzet zich niet tegen
financiële banden tussen kerk en staat. Het kan voorkomen dat de
overheid extra faciliteiten biedt, zolang de overheid zich maar
neutraal opstelt en opereert binnen de grenzen van het
gelijkheidsbeginsel en niet één religieuze groep voortrekt.
Want, laten we wel wezen, de tekst van het amendement had, afgezien van de begunstigde organisatie, letterlijk van toepassing kunnen zijn op de bouw van de Westermoskee.
De betreffende amendementen zijn hier na te lezen (op blz. 10 en 11).
Zie ook Steun voor Amsterdamse notitie over scheiding van kerk en staat