Moskeebestuurders: we laten ons niet gek maken

Elkabir
In het zaaltje van de Amsterdamse El Kabirmoskee zaten bestuurders van 11 verschillende Marokkaanse moskeeën afgelopen donderdag te wachten op burgemeester Cohen. Het waren voornamelijk mannen van de eerste generatie, maar ook een paar jongeren waaronder enkele jonge meiden van de stichting Ibno Khaldoun. Vlak voordat de burgemeester binnen zou komen, hij had vertraging, klonk vanuit de gebedsruimte de oproep tot gebed. Sommige bestuurders twijfelden even tussen God en de burgemeester, maar kozen uiteindelijk voor de eerste. De burgemeester kon wel even wachten.

De burgemeester was uitgenodigd door de overkoepelende Raad van Moskeeën Noord-Holland (RVM) waarbij de meeste Amsterdamse Marokkaanse moskeeën zijn aangesloten. Het gesprek ging over de film die nog niemand heeft gezien, de film dus die Geert Wilders gaat maken over de islam. De moskeebestuurders maakten duidelijk dat ze gezien eerdere uitspraken van Wilders over de islam verwachten dat de film door veel moslims als kwetsend zal worden ervaren. Ze vertelden dat de imams in hun moskeeën zowel deze als volgende week hun achterban zullen oproepen de kalmte te bewaren. Juist degenen die zich laten provoceren geven Wilders wat hij wil. ‘We laten ons niet gek maken’, klonk het eensgezind.

Dris Boujoufi, van de landelijke UMMON en tevens voorzitter van het CMO vertelde dat deze landelijke organisaties ook bezig zijn om moslimbroeders in andere landen duidelijk te maken dat de uitlatingen van Geert Wilders over de islam niet namens de Nederlandse overheid worden gedaan en dat ze ook niet gesteund worden door een meerderheid van de Nederlandse bevolking.

Burgemeester Cohen toonde zich verheugd met het standpunt en de activiteiten van de moskeeën. Volgens de burgervader konden de moslims kiezen voor drie soorten reacties: schouders ophalen, op democratische wijze weerwoord geven via bijvoorbeeld de media of rellen trappen. Het mag geen verwondering wekken dat de laatste optie niet zijn voorkeur had. Sterker, hij beloofde dat er hard zou worden opgetreden tegen eventuele relschoppers.

Abdou Menebhi van de seculiere organisatie Emcemo verklaarde dat niet alleen moslims weerwoord moeten bieden aan Geert Wilders, maar dat ook anderen, gelovig of ongelovig, zich solidair zouden moeten verklaren. Hierop vroeg Yassmine Elksaihi van Ibno Khaldoun of de burgemeester ook zijn handtekening zou willen zetten onder een eventuele gezamenlijke verklaring als reactie op de film van Wilders. Cohen verklaarde dat niet uit te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s