Het erfgoed van Amsterdam-Oost

Reve_kat_memoIk heb het genoegen lid te mogen zijn van  de ‘denktank sociale cohesie’ van het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Gisteren presenteerden we in een bomvolle Arena (het hotel/theater en niet het stadion)  onze ideeën aan de bewoners van Oost-Watergraafsmeer en vroegen we op onze beurt de bewoners met hun ideeën te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vooraf niet al te hoge verwachtingen van de avond had maar het werd uiteindelijk een groot succes.
De avond werd ingeluid met een knallend dans – en rapoptreden van kinderen uit Oost en met veel humor geleid door twee leden van de vorige denktank: Pieter Hilhorst en Tarik Youssef. Daarna konden de ruim 200 aanwezigen langs tafels waar de leden van de denktank hun ideeën presenteerden.

Samen met Iet Attema presenteerde ik het idee ‘het erfgoed van Oost’. Idee achter het project is dat de betrokkenheid van burgers bij hun buurt groter is wanneer ze meer van de geschiedenis van hun huis, straat of wijk weten. Het gaat dan niet alleen om de geschiedenis van  eeuwen geleden, maar ook die van gisteren en vandaag. En het gaat dan niet alleen om de bekende figuren uit het stadsdeel zoals Cruijff en de gebroeders Reve, maar juist ook om de persoonlijke geschiedenissen van de mensen uit Oost, waarvan de meesten ooit als migrant naar het stadsdeel kwamen. We hopen te bereiken dat gedurende een week of een maand zoveel mogelijk scholen, instellingen, (migranten)organisaties, theaters, bedrijven en musea aandacht besteden aan de geschiedenis van het stadsdeel. Dat kan met nieuwe projecten, maar ook door aandacht te vragen voor bestaande initiatieven als het Geheugen van Oost en ‘Erfenis van de twintigste eeuw’.
Er werd met erg veel enthousiasme en met veel leuke ideeën op het project gereageerd. Na afloop belandden we met een klein groepje in het gezellige kraakcafé ’t Blijvertje. Daar werd het een Latertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s