Aantal Tweede Kamerleden met migratieachtergrond neemt af

De nieuwe Tweede Kamer telt minder Kamerleden met een migratieachtergrond. Bijna de helft van hen is afkomstig van GroenLinks-PvdA.

De nieuwe Tweede Kamer die op 6 december is geïnstalleerd telt volksvertegenwoordigers met een migratieachtergrond. De vorige Tweede Kamer had bij het aantreden in 2021 nog 28 Kamerleden met een migratieachtergrond. In de nieuwe Tweede Kamer zijn 24 Kamerleden geïnstalleerd die in het buitenland zijn geboren of minstens één ouder hebben die in het buitenland is geboren.

Bijna de helft van de Kamerleden (10) met een migratieachtergrond komt namens GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Op afstand volgen de VVD (vier Kamerleden met een migratieachtergrond), Denk (3) en NSC (3). De PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren leveren allen één Kamerlid met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit gegevens van parlement.comen eigen onderzoek.

In 2021 werden Kamerleden met een migratieachtergrond beëdigd namens D66 (7), VVD (6), PvdA (3), GroenLinks (3), DENK (3), BIJ1 (1), CDA (1), Volt (1), SP (1), ChristenUnie (1) en PVV (1).

De nieuwe Kamerleden hebben wortels in Marokko (6), Turkije (5), Suriname (4), Hongarije (1), Polen (1), Bosnië (1), Eritrea (1), Ethiopië (1), Iran (1), Israël (1), Pakistan (1) en Congo (1).

Het CBS maakte bij Nederlanders met een migratieachtergrond tot voor kort een onderscheid tussen een ‘westerse’ en ‘niet-westerse migratieachtergrond’. Dit onderscheid is inmiddels vervangen door de hoofdindeling herkomstland Europa of buiten Europa. Het aantal Kamerleden met een migratieachtergrond buiten Europa is afgenomen van 25 naar 21 Kamerleden. Dat zijn er nog altijd meer dan in de jaren voor 2021.

Van de nieuwe Tweede Kamerleden identificeert zich 59 procent als man en 40 procent als vrouw. Dat is vergelijkbaar met de vorige Tweede Kamer. De nieuwe Tweede Kamer kent één non-binair lid.

In andere opzichten is er wel sprake van meer diversiteit. Zo is het aantal Kamerleden uit de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht) gedaald van 70 procent naar 56 procent. Ook neemt de oververtegenwoordiging van hoger opgeleiden iets af: volgens dagblad Trouw worden woensdag negentien Kamerleden zonder academische achtergrond geïnstalleerd, in 2021 waren dat er tien.

Dit artikel verscheen eerder bij de Kanttekening

Plaats een reactie