Aanpak van racisme en discriminatie in de sport

In opdracht van de provincie Utrecht deed ik eerder dit jaar samen met Jurriaan Omlo en Art1 Midden Nederland een verkennend onderzoek naar de aanpak van discriminatie en racisme in de sport. 

Net als dat bij andere vormen van grensoverschrijdend gedrag het geval is, is er pas de laatste jaren echt meer aandacht gekomen voor het tegengaan van discriminatie en racisme in de sport. Op de tribunes, in de kleedkamers en kantines wordt nog vaak veel meer getolereerd dan op andere plaatsen in de samenleving. Over discriminatie en racisme praten is geregeld nog een taboe en veel sportclubs hebben nog geen beleid om een veilig klimaat voor sporters en supporters te creëren. Enkele bonden, waaronder de KNVB, de KNHB en de Vechtsportautoriteit hebben het onderwerp de laatste jaren wel prioriteit gegeven en inmiddels relevante ervaringen opgedaan. 

Voor dit onderzoek spraken we onder andere met betrokken beleidsmakers en vertrouwenspersonen van verschillende landelijke sportbonden en ook met enkele gemeenten in de provincie Utrecht. Het verkennende onderzoek is hier te lezen.

Foto: Ewoud Butter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s