Aanpak van racisme en discriminatie in de sport

De provincie Utrecht wil komen tot een gedegen aanpak van racisme en discriminatie in de sport in de provincie. Hiertoe heeft de provincie een verkennend onderzoek laten verrichten. Samen met Jurriaan Omlo (Buro Omlo) en Art1 Midden Nederland heb ik dit onderzoek uitgevoerd. 

Net als dat bij andere vormen van grensoverschrijdend gedrag het geval is, is er pas de laatste jaren echt meer aandacht gekomen voor het tegengaan van discriminatie en racisme in de sport. Op de tribunes, in de kleedkamers en kantines wordt nog vaak veel meer getolereerd dan op andere plaatsen in de samenleving. Over discriminatie en racisme praten is geregeld nog een taboe en veel sportclubs hebben nog geen beleid om een veilig klimaat voor sporters en supporters te creëren. Enkele bonden, waaronder de KNVB, de KNHB en de Vechtsportautoriteit hebben het onderwerp de laatste jaren wel prioriteit gegeven en inmiddels relevante ervaringen opgedaan. 

Het onderzoek dat als een quickscan gezien moet worden, beantwoordt de volgende vragen:

  1. Hoeveel meldingen zijn er de afgelopen drie jaar binnen gekomen bij Art. 1 Midden Nederland over discriminatie in de sport binnen de provincie Utrecht en welke andere meldingen zijn er bekend bij andere instanties?
  2. Wat voor type casuïstiek is er bij Art. 1 Midden Nederland bekend?
  3. Welke rol kan de provincie Utrecht spelen bij de aanpak van racisme en discriminatie binnen de sport in de provincie Utrecht en op wat voor manier kan het thema racisme en discriminatie worden opgenomen in het Provinciaal sportakkoord Utrecht?
  4. Welke aanpak wordt geadviseerd?
  5. Wat zijn de belangrijkste sleutelpartijen voor de provincie Utrecht om mee samen te werken aan het aanpakken van discriminatie en racisme in de sport?

Voor de beantwoording van de eerste twee vragen heeft Art. 1 Midden Nederland relevante gegevens verzameld en met ons gedeeld. Voor de overige vragen hebben we interviews afgenomen onder beleidsambtenaren van verschillende gemeenten binnen de provincie. Daarnaast zijn er diverse mensen gesproken uit de voetbalwereld: twee vertrouwenscontactpersonen van FC Utrecht, het hoofd- strategie en beleid van de KNVB en een adviseur sportbonden en verenigingen inclusie en discriminatie. Daarnaast hebben we twee medewerkers van de hockeybond (KNHB) gesproken. Verder zijn er interviews gevoerd met een casemanager van NOC*NSF, de directeur van de Vechtsportautoriteit, een bestuurssecretaris en vertrouwenscontactpersoon bij Nevobo (Volleybalbond) en een voorlichter en trainer van Art 1 Midden Nederland. 

 Het verkennende onderzoek is hier te lezen.

Foto: Ewoud Butter (meiden van het team van Geuzen Middenmeer waarvan ik acht jaar coach mocht zijn).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s