Amsterdamse discriminatie- en racismemonitor 2022

Dit voorjaar schreef ik de Amsterdamse discriminatie- en racismemonitor. Die werd op 16 mei tijdens de Prinsenhof Conferentie in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger gepresenteerd. 

Deze monitor is gebaseerd op uitgebreid literatuuronderzoek, twee enquetes en interviews met zes verschillende experts. 

In de monitor worden cijfers weergegeven over ervaren discriminatie in Amsterdam en hoeveel meldingen er worden gedaan bij de politie en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

Daarnaast is er in afzonderlijke hoofdstukken aandacht voor discriminatie op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, op de woningmarkt en door de politie.
Ieder hoofdstuk start met een situatieschets, daarna volgt een beschrijving wat in grote lijnen het beleid van de gemeente is en geven experts suggesties voor verbetering.
Verder wordt een korte impressie gegeven van de actieonderzoeken die in opdracht van de gemeente Amsterdam zijn uitgevoerd naar anti-zwart racisme, antimoslimracisme, discriminatie van LHBTQI+ en antisemitisme.

Tot slot worden de resultaten beschreven van een enquête die onder 40 Amsterdamse maatschappelijke organisaties is gehouden. Dit laatste hoofdstuk is met medewerking van Juliënne Beijer geschreven.

Het hele rapport is hier te lezen: Amsterdamse discriminatie en racismemonitor

Over de Prinsenhof Conferentie
In de nacht van 20 op 21 augustus 1983 raakte de 15-jarige Kerwin Duinmeijer bij een steekpartij dodelijk verwond. Het ging om een moord met een racistisch motief. Naar aanleiding van de moord werd op 26 januari en 27 januari 1984 in het toenmalige Amsterdamse stadhuis de Prinsenhof Conferentie georganiseerd door de gemeente Amsterdam en 30 maatschappelijke organisaties. Doel van deze conferentie was om gemeenschappelijk concrete aanbevelingen te formuleren om racisme en discriminatie tegen te gaan.
In 2012 volgde een tweede Prinsenhof Conferentie met vergelijkbare doelstellingen en op 16 mei 2022 werd de derde Prinsenhof Conferentie georganiseerd. Deze conferentie is een initiatief van het Comité 21 Maart in samenwerking met de Alliantie Amsterdammers samen tegen racisme (bestaande uit: Pakhuis de Zwijger, Comité 21 Maart, Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, Zwart Manifest, Oy Vey, Pan-Asian-Connections (PAC) en Amsterdam City Rights.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s