Wat zeggen politieke partijen over racisme, discriminatie en inburgering?

Welke standpunten nemen de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s in over racisme, integratie, slavernijverleden, etnisch profileren, vrijheid van godsdienst, inburgering en immigratie? Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) vroeg mij (net als in 2017) om de verkiezingsprogramma’s op deze thema’s te inventariseren.

Moet de Nederlandse overheid excuses maken voor het slavernijverleden? Wat moet er gebeuren om (institutioneel) racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan? Hoe staat het met de inburgering van nieuwkomers en de huisvesting van arbeidsmigranten? En moet artikel 23 van de Grondwet, die de vrijheid van bijzonder onderwijs waarborgt, behouden blijven zoals die nu is of toch worden aangepast?

Het overzicht is samengesteld op grond van de definitieve versies van de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van de eerste 15 partijen van de kieslijst: VVD, Partij voor de Vrijheid (PVV), CDA, D66, GroenLinks, Socialistische Partij (SP), Partij van de Arbeid (PvdA), ChristenUnie, Partij voor de Dieren (PvdD), 50PLUS, Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), DENK, Forum voor Democratie (FvD), BIJ1 en JA21.

De inventarisatie werd begin februari 2021 op de website van KIS gepubliceerd.

Plaats een reactie