Jaaroverzicht Integratie 2012

AfbeeldingHet integratiedebat ging in Nederland het afgelopen jaar vooral over hypes, zoals bijvoorbeeld de verhitte discussies over het hoofddoekje dat de koningin droeg in Abu Dhabi, het bezoek van Sjeik Al-Haddad aan Nederland, de ‘halalwoningen’ in Amsterdam of de student die een 10 kreeg voor een scriptie waarin hij stelde dat Wilders een fascist zou zijn.

Ook waren er de terugkerende discussies over Marokkaanse jongeren. In mei werd het racisme onder deze jongeren ter discussie gesteld, tijdens de ramadan werd gesproken over ramadantuig, in september ging het debat over jongens die sissen naar vrouwen en sinds december 2012 wordt naar aanleiding van de dood van een grensrechter in Almere gesproken over ‘het Marokkanenprobleem’.

Veel aandacht was er in de media voor multicultureel onbehagen en criminaliteit, terwijl berichten over hoge werkloosheid onder allochtone jongeren, onderwijsachterstanden of discriminatie zelden de voorpagina’s halen.

Op Republiek Allochtonië heb ik met collega redacteuren geprobeerd net als voorgaande jaren niet alleen de waan van de dag te volgen, maar hebben we ook veel aandacht besteed aan nieuws, opinies, onderzoek en achtergrondverhalen.

Voor degenen die nog willen terugblikken, hebben we een jaaroverzicht gemaakt met links naar tal van berichten. Het tweede deel van dit jaaroverzicht bestaat uit een overzicht van onderzoek dat dit jaar is gepubliceerd.

Het jaaroverzicht kunt u hier (pdf) downloaden.

Dit artikel verscheen eerder op Republiek Allochtonië. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s