Is de berichtgeving in Nederland pro-Israëlisch of pro-Palestijns?

PalesjoodAl surfend belandde ik vanochtend op het bad news from the Netherlands’-blog. Op dit blog verschijnen berichten in het Engels die een negatief beeld over Nederland
geven. Het doel van het blog is om eenzijdige berichtgeving en manipulaties door de media
aan de kaak te stellen door in het absurde
de nadruk te leggen  op  negatieve berichten.
Aanleiding voor het blog is de berichtgeving in Nederland over Israël. Deze is volgens Manfred Gerstenfeld, de initiatiefnemer van het weblog, vooral anti-Israëlisch. Hij meent dat “buitenlandse correspondenten technieken hebben ontwikkeld
om hun vooroordelen tegen Israël te verbreiden. Sommigen vermelden
vooral negatieve aspecten, waarvan ieder land er vele heeft,
negeren positieve punten en minimaliseren de context van de
moordzuchtige of genocidale intenties van Israëls vijanden. Anderen
verdraaien bovendien de feiten.” Dat schreef Gerstenfeld op 28 juni 2007 in de Volkskrant.

Ik geloof graag dat de berichtgeving over Israël voornamelijk negatief is. Dat geldt namelijk niet alleen voor Israël, maar voor bijna ieder willekeurig onderwerp dat in de media behandeld wordt. Positief nieuws is namelijk meestal geen nieuws.

Zelf heb ik de indruk dat de Israëli’s weinig reden tot klagen hebben over de berichtgeving in de Nederlandse pers en ik word in dit vermoeden gesterkt door onderzoek van onder andere Jacqueline de Bruijn of na een bezoek aan het weblog van Stan van Houcke. Maar goed, Israël is een land in (media)oorlog en dan is het misschien relevant te weten dat Manfred Gerstenfeld voorzitter is van het bestuur van de
Israëlische denktank Jerusalem Center for Public Affairs. Even googlen op de website van de Volkskrant leert dat Gerstenfeld van die krant in ieder geval voldoende positieve aandacht heeft gekregen: binnen een jaar is het hem gelukt maar liefst 5 keer een stuk op de forumpagina te krijgen van de Volkskrant en werd hij één keer geïnterviewd.

3 thoughts

 1. Ik wil nog best geloven dat nieuwsgeving in Nederland over Israel vooral negatief is. Inderdaad, positief nieuws is vaak geen nieuws. Bovendien is het vaak veel leuker om voor de underdog op te komen.
  Het beleid van de Nederlandse regering blijft toch duidelijk pro-Israel. Hoeveel hulp we ook geven aan Palestijnen, uiteindelijk zullen we nooit stappen nemen tegen regeringsbeleid van Israel.
  Waar ik het een beetje mee heb gehad is die verongelijkte houding vanuit Israel. Als ze in het verdomhoekje zitten dan is dat omdat ze daar zelf ingekropen zijn.

  Like

 2. Ik lees af en toe de Ha’aretz en volg het Palestijnse nieuws via de diverse outlets. Mijn indruk is dat er weinig van het negatieve Israelische nieuws gepost wordt, iets meer van het positieve nieuws en nauwelijks iets van het Palestijnse leed.

  Like

 3. De Nederlandse berichtgeving omrent Israel, is juist zo sensoreerd dat het Pro-Israelisch is. Nova heeft die sensuur genegeerd, wat leid tot protesten van pro-Israelische organisaties in Nederland. Zowat alle programma’s over Israel op de Nederlandse televisie word vanuit het standpunt van Israelische kant bekeken.
  Dit kan ik beargumenteren met het feit van het begin van de Israelische stichting van onze regering toendertijd : ,,Wij staan onvoorwaardelijk en altijd achter Israel”. Maar de laatste paar jaren gaan daar veel vragen op over die standpunt die de Nederlandse regering nog steeds heeft. En terecht; De Nederlandse media is eenzijdig als het gaat op berichtgeving over Israel, wat vooral pro-Israelisch is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s