Op survival in Moslimcity

Nederland_tegen_slecht_weer
In de ogen van sommigen zal het een wonder zijn dat ik nog leef. In hun beleving verricht ik levensgevaarlijke arbeid: ik werk namelijk als overtuigd atheïst vaak met moslims. Bijna wekelijks kom ik wel in een moskee. En daar ontmoet ik niet alleen liberale, progressieve moslims, maar praat ik ook met conservatieve, orthodoxe moslims waaronder ook salafisten. Ik spreek met mannen met borstelige baarden en vrouwen met heuse hoofddoeken. We discussiëren over alledaagse dingen, maar ook seks, over  homoseksualiteit, radicalisering en afvalligheid. En in vlagen van volledige verstandsverbijstering maak ik dan ook nog wel eens een grap over het geloof….en – het is wonderbaarlijk – ik leef nog steeds.

Het komende jaar zal ik nog vaker in moskeeën komen. Ik ondersteun 10 Amsterdamse Marokkaanse moskeeën van de Raad van Moskeeën Noord-Nederland bij de uitwerking van plannen om radicalisering te voorkomen en ben tegelijkertijd verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid ter voorkoming van radicalisering in Amsterdam Oost-Watergraafsmeer.

Ik wil de angst voor radicale moslims niet bagatelliseren. Vooral op het internet kom ik Nederlandse jihadisten tegen die vol verve het gedachtegoed van Bin Laden verspreiden en die vol haat over westerlingen spreken. Of het opstandige pubers zijn of echt gevaarlijke extremisten is soms moeilijk te beoordelen, maar het is terecht wanneer deze jongens en meiden in de gaten worden gehouden.

Toch word ik soms moedeloos van de angst of het wantrouwen van autochtone Nederlanders ten opzichte van (orthodoxe) moslims. Je hoeft het niet met moslims eens te zijn, dat ben ik ook geregeld niet, maar ga vooral het gesprek en de discussie aan. Het zijn net mensen.

De kracht van beelden en beeldvorming is groot. De wijze waarop niet-moslims naar moslims kijken, wordt niet bepaald door rechtstreeks contact, maar door de beelden die ze van moslims krijgen via de tv of het internet. In de korte videodocumentaire Planet of the Arabs van Jacki Salloun wordt een beeld gegeven van Arabieren in de Amerikaanse film. Jack Shaheen bekeek 1000 films die een Arabische of moslimkarakter bevatten; in slechts 12 gevallen was een rol positief ingevuld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s