‘Conservatief rechts is knettergek

Wildersklein
Geert Wilders wilde vorige week minister Ella Vogelaar naar huis sturen vanwege enkele uitspraken die de minister had gedaan over de islam in het dagblad Trouw. Toen Vogelaar liet weten haar uitspraken niet terug te willen nemen noemde Wilders haar ‘knettergek’.

Charlie Aptroot, Tweede Kamerlid van de VVD liet afgelopen zaterdag weten dat de VVD lange tijd getwijfeld heeft een motie van wantrouwen van Wilders tegen Vogelaar te steunen. De partij had daarbij de steun gehad van haar achterban: een meerderheid van de VVD-kiezers (56%) vindt de minister ook ‘knettergek’, de aanhang van de PVV zal er naar alle verwachting niet veel genuanceerder over denken.
Als twee partijen die de vrijheid hoog in het vaandel zeggen te dragen een minister vanwege een ‘knettergekke’ mening naar huis zouden willen sturen, moet ze wel iets heel mesjogges hebben gezegd.

En wat had de minister gezegd? Hou u vast: in een gesprek met Trouw had Ella Vogelaar laten weten dat zij zich kon ‘voorstellen’ dat wij ‘ooit‘ zullen zeggen dat Nederland een land is van joods-christelijke-islamitische tradities. Maar daar gaan volgens Vogelaar wel ‘een paar eeuwen’ overheen.

Vogelaar doet niet meer of minder dan een schets geven van een mogelijke ontwikkeling van een land dat in koloniale tijden nog tot de grootste islamitische rijken ter wereld behoorde. Dat islamitische Nederlanders, allochtonen en autochtonen, ook invloed zullen hebben op onze gemeenschappelijke cultuur lijkt overigens niet een erg gewaagde voorspelling voor een land dat enige vorm van beschaving hoog wil houden en alle inwoners als volwaardig lid wil laten meetellen.

VVD en PVV hechten er veel belang aan dat Nederland een joods-christelijke traditie behoudt en dat mag voor niet-confessionele partijen op zijn minst opvallend genoemd worden. Want juist omdat we ons ten dele ontworsteld hebben aan deze tradities, hebben we – godzijdank – een samenleving waarin homoseksualiteit geaccepteerd wordt, waarin man en vrouw gelijk zijn en kerk en staat van elkaar gescheiden zijn. De normen en waarden waarvan we tegenwoordig willen dat moslims ze omarmen zijn niet beklemmend joods-christelijk, maar liberaal of humanistisch.

Linkse mensen zijn slimmer

Wie is hier nu knettergek? Minister Vogelaar kan in het vervolg verwijzen naar een onderzoek dat de New York University onder leiding van David Amodio heeft gedaan. Uit dat onderzoek komt naar voren dat linkse mensen beter gebruik
maken van de cortex cingularis anterior, een gedeelte van de hersenen waarmee je onder andere fouten signaleert. De linkse mensen scoorden beter in de test dan de mensen die zichzelf als politiek conservatief definiëren…..Voor wat het waard is…….en dat is niet veel…want met het voor ‘gek’ verklaren van je politieke tegenstander sla je iedere discussie dood.

One thought

 1. Jouw mening is knettergek.
  Zo daarover hoeven we ook niet in discussie.
  Slimmere mensen laten (hopelijk) meer factoren meewegen in hun oordeel; dat levert automatisch een genuanceerder beeld op.
  Met het dom verklaren van deze politiek conservatieven sla je de discussie overigens ook dood. Socrates was dom; hij wist niks en liet zich alles uitleggen.
  Verder willen veel domme mensen zich distantiëren van conservatieven.
  Dan wil ik bij deze nog even melden dat ene mevrouw Beatrix Brits staatsburger is.
  Ik ben het natuurlijk met meneer Wilders eens dat loyaliteit hetzelfde is als nationaliteit (waarom spel je dat dan eigenlijk anders?) dus ik hoop dat deze “Beatrix” (als dat al haar echte naam is; zie “Hirsi Ali Magan”) zo snel mogelijk uitgezet wordt naar haar land van herkomst (Nederland).
  Waarom zijn er geen goede emoticons voor cynisme en ironie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s