Khadija Arib en Hassan Bahara kibbelen over advieswerk Arib

Debat
De discussie tussen schrijver Hassan Bahara en Khadija Arib
gaat vrolijk verder.  Khadija Arib reageert dit weekeinde in de Volkskrant op de kritiek die ze vorige week kreeg van Bahara, die op zijn beurt Arib weer van repliek dient op zijn weblog.
Bahara was door Arib uitgenodigd om deel te nemen aan een seminar van de werkgroep migratie van de Adviesraad voor Mensenrechten (Conseil Consultatif des Droits de l’Homme) in Marokko. In een artikel in het Betoog (5 mei) had Bahara scherpe kritiek geuit op Arib en haar werkgroep en doet hij een beroep op het PvdA-kamerlid om niet loyaal
aan haar principes te zijn, maar aan de Marokkanen in Nederland en dan vooral aan de Marokkaanse jongeren.

Selectief geluisterd
Volgens Arib heeft Bahara “zeer selectief geluisterd en slechts een deel van de werkelijkheid beschreven.” De inbreng van mensen die een andere opvatting hebben en de nationalistische benadering van cultuur en taal niet delen, heeft Bahara volgens haar gemist. Bovendien verwart Bahara volgens Arib de opvattingen van een aantal deelnemers die op uitnodiging aan het seminar deelnamen met de opvatting van de Adviesraad of leden ervan. Dat een aantal van deze seminardeelnemers van mening is dat de eigen taal belangrijk is en dat men worstelt met het vraagstuk van eigen identiteit en religie in Europa, is volgens Arib legitiem.

Volgens Arib heeft Bahara onder andere de bijdragen van de joodse Marokkaan Albert Sasson en Arib zelf gemist.  Beiden benadrukten dat identiteit niet statisch is, maar aan veranderingen onderhevig. Sasson heeft daarbij, “geheel in de lijn van de Adviesraad, gepleit voor een identiteit die door universele waarden moet worden gevormd, waarin
respect, democratisch handelen en gelijkheid centraal dienen te staan.” Lees verder op het Allochtonenweblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s