Extra inspanningen nodig om biculturele Nederlanders te betrekken bij energietransitie

Sinds een aantal maanden ondersteun ik de Alliantie Inclusieve Energietransitie (AIE), een initiatief van 6 koepelorganisaties van vluchtelingen- en migrantenorganisaties die zich inzetten tegen energiearmoede en bewustwording over verduurzaming willen bevorderen. 
Na 11 bijeenkomsten concluderen we onder andere dat de informatie over energiebesparende maatregelen, verduurzaming, toeslagen etc. volstrekt onvoldoende toegankelijk is voor Nederlanders die minder taal- of digitaal vaardig zijn. Grote groepen Nederlanders zijn hierdoor onvoldoende voorbereid op ingrijpende veranderingen in de toekomst.

Daarnaast is er onder diverse groepen Nederlanders met een migratie- en vluchtelingenachtergrond sprake van wantrouwen ten aanzien van de overheid. Door het Toeslagenschandaal zijn mensen huiverig geworden gebruik te maken van subsidies om hun woning te verbeteren.

De AIE bestaat uit de volgende organisaties: Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Inspraakorgaan Turken (IOT), Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN), Stichting Ocan van Caribische Nederlanders, Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON), en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM).

Lees het gehele bericht hier

1 thoughts

Plaats een reactie