Samenstelling van de Amsterdamse bevolking

Hoeveel Nederlanders met een migratie-achtergrond wonen er in Amsterdam? Wat zijn de grootste bevolkingsgroepen en wat zijn de snelstgroeiende bevolkingsgroepen? Hieronder, met dank aan het Amsterdamse Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS), enkele cijfers.

De 30 grootste bevolkingsgroepen naar migratie-achtergrond 

Op 1 januari 2019 woonden er volgens OIS 862.987 personen in Amsterdam. Dat waren er ruim 8000 meer dan een jaar eerder. Vrouwen vormen in Amsterdam een kleine meerderheid: er woonden op 1 januari 435.000 vrouwen in de hoofdstad tegen 428.000 mannen. 

De toename van het aantal inwoners lag iets lager dan in voorgaande jaren. Van 2014- 2017 lag de toename boven de 10.000 per jaar. Naar verwachting zal Amsterdam dit jaar of volgend jaar het oude record uit 1952 breken, toen Amsterdam 872.000 inwoners telde. Volgens OIS zal Amsterdam rond 2032 boven een miljoen inwoners uit komen. 

Het overgrote merendeel van de Amsterdammers, ruim 45%, heeft geen migratieachtergrond. Ongeveer één op de elf Amsterdammers heeft een Marokkaanse migratie-achtergrond (minimaal één ouder die in Marokko geboren is). Hieronder de 30 grootste bevolkingsgroepen. (Bron)

Negatief migratiesaldo grootste groepen

Amsterdam groeit niet doordat Amsterdammers in de stad blijven wonen en daar kinderen krijgen. Het geboortecijfer (1,4 kinder per vrouw) ligt in de hoofdstad onder het landelijk gemiddelde (1,7 per vrouw). Omdat er in Amsterdam een gebrek is aan betaalbare (gezins)woningen verlaten bovendien veel jonge stellen de stad. 

Uit onderstaande tabel van OIS blijkt dat de groei de afgelopen jaren ook niet komt van immigratie van de grootste bevolkingsgroepen in Amsterdam: voor Amsterdammers zonder migratieachtergrond, maar ook in mindere mate voor Surinaamse en Marokkaanse Amsterdammers geldt al een paar jaar dat de groep die de stad verlaat groter is dan de groep die zich in de stad vestigt. Bij Turkse Amsterdammers was ook enige tijd sprake van een negtief migratiesaldo, maar door de politieke spanningen in dat land is dat de afgelopen jaren veranderd.  

De groei komt duidelijk van de groepen die door OIS worden omschreven als ‘overig niet-westers’ en ‘westers’. 

Amsterdam ontving in 2018 ruim 38.000 migranten en zag er 25000 weer vertrekken. De meeste migranten komen al jaren uit Engeland, de Verenigde Staten, India, Duitsland, Italië, Frankrijk en de voormalige Sovjet Unie.

De 30 relatief snelstgroeiende bevolkingsgroepen

Niet erg verrassend: het aantal mensen uit Syrië is de afgelopen jaren in Amsterdam het sterkste toegenomen. Van 651 in 2015 tot 3659 op 1 januari 2019. Syrische Amsterdammers vormen, ondanks deze groei, nog steeds maar een klein deel (0,4%) van de gehele Amsterdamse bevolking. Hetzelfde geldt voor Braziliaanse Amsterdammers, die ondanks een sterke groei, nog steeds maar 0,6% van de bevolking vormen.   

P.S.

Je kunt, wat mij betreft met reden, een discussie aan gaan over de behoefte om mensen op allerlei manieren te labelen en over de waarde van dit soort cijfers. Daarover een andere keer meer. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s