De verkiezingsstrijd is losgebarsten en politici duikelen over elkaar heen met beloftes, doemscenario’s en beschuldigingen.
Maar wie checkt de feiten? Een paar kranten doen dat zo nu en dan, en we hebben uiteraard Flip van Dyke, maar dat is te weinig. Joost Berculo van Sargasso en ik namens Republiek Allochtonië hadden een vergelijkbaar idee: we vonden het van democratisch belang dat er een platform moest komen waarop Nederlanders zelf uitspraken van politici (en in later stadium mediaberichten) kunnen factchecken.
De site stellingchecker.nl is inmiddels operationeel, vooral dankzij veel werk van Joost Berculo en ook van Christian Jongeneel die al een paar weken als redacteur aan de slag is.
Of je nu links of rechts bent, pro of anti EU, gelovig of ongelovig, vegetariër of carnivoor, iedereen kan een account aanmaken, stellingen toevoegen en checken.
Ook bestaat er de mogelijkheid zelf checks in te zenden of bestaande checks over te doen. Feiten zijn namelijk niet altijd bikkelhard en over de interpretatie kan getwist worden.
Sargasso en Republiek Allochtonië hebben allebei een lange traditie van factchecken.
Met stellingchecker.nl willen we de betrokkenheid van burgers bij de Nederlandse politiek en media vergroten. We willen het kritisch gebruik van media door Nederlandse burgers bevorderen en stimuleren dat politici en media zich nauwkeuriger uitlaten, zodat de democratische besluitvorming zorgvuldiger verloopt.
We doen dit door politieke uitspraken in en door de media tegen het licht te houden volgens de principes van het International Fact-Checking Network (IFCN).
Werkwijze
De redactie van Stellingchecker.nl monitort zelf het nieuws en pikt daar controversiële uitspraken van politici en andere opiniemakers uit om tegen het licht te houden. Ook worden links gedeeld met checks van andere media.
Daarnaast wil Stellingchecker.nl een platform zijn voor het publiek om zelf uitspraken voor een check voor te dragen.
De redactie beoordeelt de kwaliteit van ingezonden materiaal en verwijdert dit als het de toets der kritiek niet doorstaat. Het gebruik van pseudoniemen wordt zoveel mogelijk ontmoedigd. Transparantie over de identiteit van de checker maakt immers deel uit van de kwaliteit van de check.
In een later stadium wordt het ook mogelijk te reageren op checks en kan er gestemd worden op checks en stellingen.
De website is mogelijk gemaakt met steun van de stichting Democratie en Media en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Met de subsidie is vooral de website gebouwd en hebben we tot aan de verkiezingen een betaalde redactie van ervaren journalisten. Daarna moet de site op vrijwilligers draaien.
Doe mee!
Ben je links, rechts, progressief, conservatief of iets er tussen in, maak een account aan en doe mee. Bezoek de site hier: stellingchecker.nl
Je kunt stellingchecker ook volgen op twitter @stellingchecker of facebook
Een prima initiatief. Hopelijk kan het een paar politici ervan weerhouden om al te snel iets te beweren.
LikeLike