Wat staat er in de (concept) verkiezingsprogramma’s over immigratie, integratie en discriminatie?

verkiezingenWelke standpunten nemen de politieke partijen in hun (concept-) verkiezingsprogramma’s in over vluchtelingen, integratie, discriminatie en radicalisering? Of over het kinderpardon, etnisch profileren, bed-bad-brood en een boerkaverbod?

Het zijn allemaal onderwerpen die de afgelopen jaren hoog op de politieke agenda stonden. Dezelfde onderwerpen zullen ook prominent aan de orde  komen tijdens de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Ik inventariseerde voor het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) de (concept-) verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die volgens de huidige peilingen een kans op één of meerdere zetels in de Tweede Kamer maken. Dat zijn: VVD, PVV, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SP, 50PLUS, ChristenUnie, Partij voor de Dieren (PvdD), SGP, VoorNederland (VNL) en DENK.

Het overzicht is gemaakt aan de hand van de (concept-)verkiezingsprogramma’s van deze partijen die in lengte variëren van 1 pagina (PVV) tot 150 pagina’s (D66). In enkele gevallen gaat het om het definitieve verkiezingsprogramma, maar voor diverse partijen geldt dat de leden de komende weken nog de mogelijkheid krijgen de programma’s op onderdelen te wijzigen.

Het is niet echt verrassend, maar in vergelijking met vier jaar geleden is er deze keer veel meer aandacht voor onderwerpen als immigratie en integratie. Ook valt op dat de ‘linkse partijen’ meer aandacht besteden aan onderwerpen als discriminatie en etnisch profileren en dat er op rechts meer maatregelen worden voorgesteld gericht tegen de (‘radicale’) islam.

De publicatie die ik voor KIS maakte is nadrukkelijk geen stemwijzer met de standpunten van de partijen over bepaalde stellingen. Wel bevat zij een inventarisatie van de onderwerpen die de partijen zelf als probleem agenderen en de oplossingen die ze daarbij in gedachten hebben.

De publicatie is hier (pdf) te lezen.

Later, waarschijnlijk eind januari, volgt een overzicht met de definitieve programma’s.

Dit stuk verscheen eerder op Republiek Allochtonië.
Net als in het verleden, zullen we Republiek Allochtonië ook dit jaar ruim aandacht aan de verkiezingen besteden. U vindt deze artikelen hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s