En hier is ie dan: de nieuwe website polderislam.nl

polderislam headerDeze maand is het 10 jaar geleden dat ik begon met Republiek Allochtonië (*). Vandaag presenteren  Roemer van Oordt en ik samen een nieuwe website, waar we de afgelopen maanden met veel plezier en hard aan gewerkt hebben: polderislam.nl

Met deze site hopen we inzicht te bieden in de wijze waarop moslims zich in Nederland in de loop der jaren hebben georganiseerd. De site is geen opiniesite, maar biedt achtergrondinformatie over islamitische stromingen en de institutionalisering van de islam in Nederland.

Op de site besteden we bijvoorbeeld aandacht aan moskeeën, imams, imamopleidingen en moskeekoepels, maar ook aan islamitisch onderwijs, moslimomroepen, politieke partijen en internetsites. Daarnaast wordt er teruggeblikt op de geschiedenis van het islamdebat in Nederland, is er aandacht voor overheidsbeleid, de scheiding van kerk en staat, het voorkomen van radicalisering en het tegengaan van moslimdiscriminatie. De site biedt verder nieuws, factchecks en heeft een afzonderlijk deel waarop ruimte is ingeruimd voor nieuws van islamitische organisaties.

Waarom deze site?

Omdat we nu al meer dan een kwart eeuw debatteren over de positie van de islam en moslims in Nederland. Het gaat meestal over moslims en zelden wordt er gesproken met moslims. De gemoederen lopen vaak hoog op en er wordt flink gepolariseerd. Mocht er 25 jaar geleden nog te veel niet gezegd worden, tegenwoordig zijn we doorgeschoten in een andere richting. Eenmaal ingenomen posities worden zelden losgelaten, waardoor het ‘debat’ vaak meer lijkt op hard roepen in een echoput. Opposanten maken karikaturen van elkaar en strooien kwistig met labels.

Op polderislam.nl willen we proberen zo feitelijk mogelijk te schrijven. Dat valt soms niet mee, wij hebben ook onze vooroordelen en ergernissen, maar, we proberen het. En als we hierin falen, dan laten we ons graag corrigeren.

Over het geloof zelf en over theologische kwesties zullen wij, als ongelovigen, het weinig hebben. Wel zijn we bijvoorbeeld geïnteresseerd in de wijze waarop moslims zich in Nederland organiseren, wat hierbij succes- en faalfactoren waren, wat het effect is van overheidsbeleid en van het islamdebat.

We willen laten zien dat de islam in Nederland geen monolitisch blok is, maar dat de uiteenlopende religieuze stromingen en de verschillende culturele achtergronden van Nederlandse moslims hebben geleid tot een enorme verscheidenheid aan organisaties.

Roemer en ik hebben de informatie voor de site verzameld uit literatuur en gehaald uit vele gesprekken die we de afgelopen jaren hebben gevoerd met kenners en andere (direct) betrokkenen. Verder kunnen we allebei putten uit 25 jaar ervaring. We hebben van dichtbij mee gemaakt hoe islamitische organisaties en instellingen ontstonden en soms ook weer verdwenen.

Er zijn veel verhalen te vertellen. Succesverhalen, maar misschien nog wel meer verhalen over organisaties die ooit met veel enthousiasme begonnen, maar die jammerlijk mislukten door ruzie over geld, het woordvoerderschap of de inhoudelijke koers.

De site is ‘work-in-progress’. We zullen op grond van aanvullende informatie en gesprekken die ze de komende tijd gaan voeren, nieuwe teksten schrijven en bestaande teksten aanvullen. Correcties en aanvullingen zijn voor hen meer dan welkom; die kunnen gemaild worden naar info@polderislam.nl.

Bezoek polderislam.nl of ga rechtstreeks naar één van de volgende pagina’s:

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s