Racisten? Dat zijn de anderen!

(op 21 oktober verschenen op Republiek Allochtonië)

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die gisteren stelde dat het politieke tij in Nederland racistisch is, is zelf een racist. Want: “waar blijft zijn commentaar op moslims die homo’s in elkaar slaan? Zwarten die blanken beroven? Oost-Europeanen die stelen van niet Oost-Europeanen etc.? Brenninkmeijer is de pot die de ketel verwijt.” Dat stelt journalist Arnold Karskens vandaag op The Postonline.
Een klassieke jij-bak, een drogreden, die bij dit soort onderwerpen, nogal vaak de kop opsteekt.

Aanleiding was het optreden van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, gisteren bij Buitenhof. Presentator Marcia Luyten vroeg Brenninkmeijer of we ons iets aan moeten trekken van het rapport dat het ECRI van de Raad van Europa deze week presenteerde over racisme in Nederland. Nederland doet te weinig aan het bestrijden van racisme en discriminatie concludeerde de Raad van Europa deze week. Brenninkmeijer reageerde als volgt:

“De belangrijkste overweging (uit het rapport van de ECRI, red) is eigenlijk een reflex op wat je in onze samenleving ziet en wat nauwelijks besproken kan worden. Dat is dat het politieke tij in Nederland discriminatoir is, dat het politieke tij in Nederland racistisch is. Dan heb ik het niet over één politieke partij maar integraal, de stemming in Den Haag is tegen vreemdelingen, is tegen het buitenland. Nederland is erg populistisch en erg nationalistisch en als je het bijvoorbeeld aan de Organisatie voor Europese Samenwerking vraagt dan staat Nederland in Europa op de derde plaats, na Griekenland en Oostenrijk, als het gaat om het discrimineren van mensen.”

Deze mededeling viel slecht op verschillende fora. Lees bijvoorbeeld de ‘reacties’ op Powned, GeenStijl of de Dagelijkse Standaard.

Racisten, dat zijn de anderen!

Presentator Marcia Luyten verwees in Buitenhof ook naar een uitzending van Pownews  (vanaf 8:30 minuten) waarin Haagse politici werden geconfronteerd met het rapport. De meeste politici wimpelden de kritiek weg als Europese bemoeizucht.

Brenninkmeijer hierover: “De politiek toont zich ongenaakbaar. Ik heb het zelf ook gemerkt dat ik op een gegeven moment over mensenrechten begon en direct had ik de minister-president tegen mij die zei ‘waar bemoeit de Ombudsman zich eigenlijk mee want er is toch niks aan de hand’. Dus dat is de houding. Nederland vindt dat mensenrechten een buitenlands onderwerp is en geen intern onderwerp.”

Brenninkmeijer heeft gelijk: als het om schending van mensenrechten, discriminatie, antisemitisme of racisme gaat, steken we graag een belerend vingertje op en wijzen we vooral naar ‘de anderen’ in binnen- of buitenland.

‘Turken zijn antsemitisch’, ‘Marokkanen zijn racistisch’ en Chinezen trouwens ook. Wat te denken van de behandeling van Roma en Sinti in Oost-Europa,  christenen in het Midden-Oosten en vrouwen en homo’s in het ganse buitenland etc. etc.

Het is trouwens allemaal waar. Overal in de wereld, in alle landen, onder alle groepen, komt discriminatie, antisemitisme, seksisme, homofobie, racisme, xenofobie etc. voor. Geregeld nog veeeeel erger dan in Nederland. En als er mensen zijn die de suggestie wekken dat racisme een exclusief probleem is voor autochtone Nederlanders, dan zijn zij stekeblind.

Maar dan nog. Moeten we dan maar blind zijn voor misstanden in eigen land? Hebben we dan meteen een ‘weg-met-ons’ mentaliteit als we misstanden kritisch benoemen? Zijn we dan oikofobisch?

Het zijn drogredeneringen. Het is als een man die zijn kinderen slaat en als verweer roept wanneer hij er op wordt aangesproken: “Waar bemoei je je mee? De buurman slaat zijn kinderen nog harder.”  (En ja, ook dergelijke drogredeneringen komen in de hele wereld voor). 

Als we misstanden bij anderen willen benoemen, en dat doen we in Nederland graag, dan moeten we niet blind zijn voor onze eigen gebreken. Als je zo stoer bent om met een opgeheven vingertje voor het venster te gaan staan, moet je ook het lef hebben om dat voor een spiegel te doen. En niet wegkijken of problemen ontkennen.

Dit stuk verscheen eerder op Republiek Allochtonië; de titel is een knipoog naar de titel van mijn laatste toneelstuk de Elite dat zijn de Anderen.


Links

Uitgebreider verslag van Buitenhof op joop.nl

Het stukje van Arnold Karskens leest u hier

Lees bijvoorbeeld ook de ‘reacties’ op Powned, GeenStijl of de Dagelijkse Standaard op de uitzending van Buitenhof

Over het ECRI-rapport hier meer

Het rapport werd ook besproken bij Pauw en Witteman met  Zihni Özdil en Paul Jansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s