Tijd voor een vrouw: kies Vera Pauw

AfbeeldingVandaag op pagina 3 in de Volkskrant een artikel over politici die beloftes breken. Het artikel wordt geillustreerd met foto’s van zes politieke leiders. Zes mannen, want dit land wordt nog altijd geregeerd door mannen. CDA, VVD, PvdA en de kleine christelijke partijen wachten zelfs nog steeds op hun eerste vrouwelijke leider. Voor emancipatie moet je blijkbaar toch echt bij andere partijen zijn.

Op pagina 4 in de Volkskrant een artikel over een nieuwe bondscoach. Bij het artikel de foto’s van zeven mogelijke coaches, zeven mannen van middelbare leeftijd.

Nog meer dan de politiek is de voetbalwereld een mannenbolwerk, of beter een macho hetero mannenbolwerk. Vrouwen en lhbtqi’s worden op z’n best gedoogd. Het vrouwenvoetbal is in Nederland enorm in opmars. Ruim 100.000 meiden en vrouwen voetballen inmiddels in clubverband.

Als de KNVB lef heeft, kiest de nationale voetbalbond niet voor een man, maar voor een vrouw als bondscoach. Er is in Nederland minimaal één vrouw die dat zou kunnen: Vera Pauw. Ze was de eerste Nederlandse vrouw die in het buitenland (Italie) profvoetballer werd, de eerste Nederlandse vrouw die de KNVB-cursus Coach Betaald Voetbal met succes afrondde en leverde een geweldige prestatie door als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam de halve finales van het EK in Finland te bereiken. Pauw stopte omdat ze vond dat de KNVB zich te veel liet leiden door marketingspecialisten.

Vera Pauw, partner van Bert van Lingen (oud assistent Rinus Micheld en Dick Advocaat),  is nu directeur van de Russische vrouwen voetbalbond. Pauw heeft veel verstand van voetbal, ze heeft internationale ervaring als speler en als coach, is intelligenter dan de meeste Nederlandse coaches en heeft aangetoond over leidinggevende capaciteiten te beschikken.

Als de KNVB lef zou hebben, zou de bond Vera Pauw kiezen. Waarom niet?

(Ewoud, coach van een meiden voetbalteam (c1) met vele toekomstige internationals)

Dit blogje leidde tot een artikel in het NRC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s