Anne en de vrijdenkers

Ik ontdekte vorige week dat ik dit jaar mijn debuut heb gemaakt als fotograaf.  Kunstenaar Jonas Staal heeft met mijn toestemming een foto van mij gebruikt bij een expositie die heeft in het Van Abbemuseum over de Vrijdenkersruimte.

Het is een foto van graffiti waarop Anne Frank met kefiya (Palestijnensjaal) wordt afgebeeld. Ik heb de foto een paar jaar geleden in de Amsterdamse Czaar Peterstraat gemaakt. Jonas Staal had mij vorig jaar toestemming gevraagd om de foto te gebruiken Ik kwam er vorige week bij toeval achter dat mijn foto ook was gebruikt.

De foto is ook opgenomen in het boekje dat door het Van Abbemuseum is uitgebracht (zie hier (pdf) op blz. 51). Het hele boekje is overigens de moeite waard om te lezen.

De Vrijdenkersruimte was een initiatief van VVD en PVV.  Op 4 juli 2008 werd in de kantoorruimte van de VVD en op de gang voor de kantoren van de PVV de Vrijdenkersruimte geopend: een tentoonstellingsruimte met werk van Nederlandse kunstenaars die te maken hadden gekregen met politiek of religieus gemotiveerde censuur in de uitvoering of presentatie van hun werk.

Het ging goed zolang er werken werden aangeboden die niet door moslims werden geaccepteerd. Toen er echter ook kunstwerken werden aangeboden die door de PVV niet geaccepteerd werden – zoals het bord ‘Wilders extremist’ – haakte de PVV af. Onlangs liet de VVD weten te zijn gestopt met de Vrijdenkersruimte, omdat er al lange tijd geen nieuw werk was aangeboden.

Dat bleek onjuist. Zo heeft de VARA-website Joop.nl bijvoorbeeld eerder dit jaar een cartoon aangeboden die onder druk van Wilders van de site joop.nl was gehaald. De cartoon werd niet geaccepteerd door de VVD.

Vandaag liet GroenLinks kamerlid Jesse Klaver weten een nieuwe vrijdenkersruimte te willen inrichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s