26 vragen

Isacover_2 Op de website van uitgeverij Lemmens, de uitgever van mijn roman Isa is een interview met mij verschenen: 26 vragen aan Ewoud Butter.

Hieronder de vragen en antwoorden.

1. Even voorstellen…

Ik ben Ewoud Butter en ik ben 46 jaar. Ik heb politicologie gestudeerd. Ik werk deels als beleidsmanager bij ACB kenniscentrum. Daarnaast werk ik freelance als onderzoeker, schrijver en journalist.

2. Hoeveel romans heb je geschreven?

Eentje, ‘Isa’.

3. Hoelang ben je bezig geweest met ‘Isa’? Waar gaat de roman over?

Ik heb de eerste versie van het boek in een jaar geschreven. Daarna heb ik het jaren laten liggen en onder andere een toneelstuk geschreven. Nadat het toneelstuk in premixe8re was gegaan, heb ik de roman afgemaakt.

‘Isa’ gaat over een man, Evert, die obsessief verliefd is op een radicale feministe, Isa. Om haar als vriendin te behouden, is hij bereid enorme concessies te doen. Isa gaat op haar beurt tot het uiterste om zelfstandig en onafhankelijk te zijn. In een absurdistisch machtsspel verliezen Isa en Evert steeds meer het contact met elkaar en met de werkelijkheid.

4. Waarom gebruikte je de naam Isa?

Dat vond ik een mooie, krachtige naam.

5. Is er iemand in de werkelijkheid die symbool staat voor Isa?

Nee, niet echt. Ik heb alle personages, inclusief Isa, verzonnen. Ik heb eerst een korte karakterschets gemaakt en ben daarna bepaalde eigenschappen gaan uitvergroten. Bij Isa moest ik wel een beetje denken aan een paar meiden waarmee ik in de jaren x9280 in een politicologische werkgroep zat. Zij waren, zoals wel meer mensen in die tijd, erg dogmatisch, bijvoorbeeld als het ging om vrouwenemancipatie. Er waren toen een paar vrouwen die zover gingen dat ze x91politiek lesbischx92 waren: ze gingen op grond van politieke overwegingen niet met mannen, maar met vrouwen naar bed.

6. Ben je zelf al eens smoorverliefd geweest? Geobsedeerd door de ander, zoals je hoofdpersonage Evert? 

Ik ben wel een paar keer smoorverliefd geweest, maar gelukkig nooit geobsedeerd. Dat lijkt me ook heel naar voor die ander en voor mij. Ik zou ook niet graag zo heel erg afhankelijk van iemand willen zijn.

7. Merkte je dat mensen je anders gingen bekijken na het lezen van ‘Isa’?

Nee, dat heb ik niet gemerkt.

8. Omschrijf ‘sokkenthee’ en ‘borstenbotsen’…

x91Sokkentheex92 is thee die getrokken wordt van de gedragen sokken van je geliefde. Evert denkt dat hij door het drinken van de thee die van Isax92s sokken is getrokken, haar aan zich kan binden.

Tijdens een feestje van zijn ex, Elsbeth, drinkt Evert te veel, gaat hij wild dansen en probeert hij bij wijze van spel, zoveel mogelijk borsten te raken. Dat slaat helemaal nergens op. Ik heb een lezer gesproken die het borstenbotsen als een antifeministisch statement las, maar zo heb ik het niet bedoeld.

9. Is het boek enkel geschikt voor 18+-lezers? Vind je het terug in de bibliobus?

Ik heb geen idee of het in een bibliobus te krijgen is. Ik ken een jongen die het boek op zx92n 14e voor Nederlands heeft gelezen. Hij vond het geloof ik wel een heftig boek. Ik denk dat ik het mijn dochters ook niet voor hun 15e laat lezen.

10. Ben je nu met een volgend boek bezig? 

 Ik ben wel begonnen aan een nieuwe roman, maar ik was daar niet tevreden over en ben toen weer gestopt. Nu schrijf ik een toneelstuk, een zwarte komedie, over een familierexfcnie aan het sterfbed van een vader. Het stuk moet in juli in premixe8re gaan. Verder ben ik bezig met de voorbereiding van twee non-fictieboeken.

11. Welke femme fatale uit de literatuur fascineert jou?

Naoko, de vrouwelijke hoofdpersoon uit ‘Norwegian Wood’ schiet me als eerste te binnen, al is zij niet een klassieke femme fatale zoals Emma Bovary.

12. Heb je een favoriete auteur?

Ik geloof niet dat ik echt een favoriete auteur heb. Van veel auteurs vind ik xe9xe9n boek mooi. Auteurs waarvan ik meerdere boeken mooi vind zijn Michel Houellebecq, Albert Camus, Gerard Reve, Haruki Murakami en Heinrich Bxf6hl.

13. Welk (jeugd)boek heb je vaak gelezen?

‘Kruimeltje’ van Van Abcoude, ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman, en ‘Wim is weg’ van Annie M.G. Schmidt. Dat laatste boek kende ik uit mijn hoofd.

14. Zit er een boodschap in ‘Isa’? 

Ik heb dit boek niet geschreven met het doel iets aan de wereld te verbeteren. Het is vooral bedoeld als vermaak.

15. Toch ben jij idealistisch ingesteld. Op welke manier zet jij je in voor een ‘betere wereld’?

Ik doe veel onderzoek en schrijf veel over de integratieproblematiek en radicalisering. Daarmee hoop ik soms wel een hele kleine, bijdrage te leveren aan een prettigere wereld. Tegelijkertijd voel ik me wat ongemakkelijk bij de term x91wereld verbeterenx92. Veel wereldverbeteraars worden al snel dogmatisch en daar ben ik erg allergisch voor. Zo hoop ik zelf nooit te worden.

16. Zou je het aandurven over politiek te schrijven in je romans?

 Ik schrijf graag over politiek en denk dat bijna al mijn verhalen wel een paar politieke elementen bevatten.

17. Hoe ziet een schrijfdag er voor jou uit? 

Ik ben een chaoot en erg ongeregeld. Ik heb dus niet echt een vast schrijfritme.

18. Hoe ontspan je?

Door muziek te luisteren en lekker te koken of te eten en te drinken.

19. Wat/waar eet en drink jij graag?

Ik ga graag uit eten. Ik lust alles, maar heb een lichte voorkeur voor Indisch eten en ben ook gek op vette happen als kroketten, bitterballen of tapas. En de lekkerste drank? Dat is voor mij een wat zwaarder biertje of een whisky met een rokerige smaak.

20. Van wat voor muziek en films houd je?

Ik ben opgegroeid met punk en new wave en hou het meest van muziek die in die traditie is gemaakt. Lowlands en Pinkpop hebben voor mij vaak veel bands op het programma staan die ik goed vind. Misschien ga ik dit jaar maar weer eens naar Pinkpop.

Films waar ik bijvoorbeeld erg van genoten heb zijn: Happiness, Festen, American Beauty, Sammy and Rosie get laid, Kaos, Delicatessen, Apocalypse Now, Kill Bill, Dogville, Magnolia.

21. Als lezers van ‘Isa’ houden, dan houden ze ook van….

Het enige boek waar ‘Isa’ wel een paar keer mee vergeleken is, is ‘Tirza’ van Arnon Grunberg.

22. Lijken je personages op jou? Eten en drinken ze hetzelfde of juist niet? Hebben ze dezelfde voorkeuren?

Nee, ik denk dat geen van de personages veel op me lijkt. Alleen de muziek die in het boek genoemd wordt, vind ik wel mooi.

23. Heb je ook je familie je boek laten lezen? Hoe voelde dat?

Ja, veel familieleden hebben het boek gelezen en sommigen lazen ook het manuscript voordat het naar de uitgever ging. Omdat ik wist dat ze me niet zouden sparen, was dat best spannend. Gelukkig waren de meeste familieleden positief. En mx92n dochters zullen nog een paar jaar moeten wachten voordat ze het mogen lezen.

24. Wat vond je het mooiste moment van de hele periode ‘opsturen van manuscript naar uitgever’ tot ‘uitgave’ en de periode erna?

Het tekenen van het contract vond ik een mooi moment en de presentatie van het boek.

25. Heb je een website?

Ja, ik heb een site en een weblog. En daarnaast ben ik ook de hoofdredacteur van Republiek Allochtonixeb, een weblog over integratie 

26. Zou je graag vragen van weblogbezoekers willen beantwoorden? Waar kunnen ze dan terecht? 

Ja, hoor. Via mx92n site en weblog kunnen mensen me benaderen.

Omschrijving van Isa

Typering van de inhoud:

?De 34-jarige Evert Ruysterbosch heeft lang haar en kent alle Triviantvragen uit zijn hoofd. Verder is hij alleen bijzonder in zijn dagdromen. Zijn leven krijgt een doel als de bloedmooie Isa voor hem valt. Evert heeft er alles voor over om hun relatie te behouden. Dat valt niet mee, omdat Isa tot het uiterste gaat om zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Bovendien moet Evert concurreren met Isa’s geestelijk gehandicapte broer, een reus van een vent die ervan overtuigd is dat hij een cowboy is. En dan is er ook nog de praatgrage Elsbeth, zijn ex. Zij werkt hard aan haar persoonlijke groei en weigert te accepteren dat haar relatie met Evert voorbij is.

Om Isa definitief voor zich te winnen is Evert tot alles in staat. In een absurdistisch machtsspel verliezen Isa en hij steeds meer het contact met de werkelijkheid. Isa gaat over de vraag hoeveel je wilt inleveren om een relatie te behouden of hoe ver je kunt gaan als je voor jezelf wilt kiezen. Het is een absurdistisch verhaal over het schemergebied tussen waan en werkelijkheid, over cowboyhoeden, Triviantkaarten, borstenbotsen en sokkenthee.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s