De ‘vrijheid van onderwijs’ is in Amsterdam een relatief begrip

Ik ben boos. Boos op de gemeente Amsterdam. Door wanbeleid is er een flink gebrek aan plaatsen voor middelbare scholieren ontstaan waardoor de vrije keuze van onderwijs in de hoofdstad ernstig beperkt is en het voor sommige kinderen nog maar de vraag is of ze straks wel in Amsterdam terecht kunnen.

Onze oudste dochter is 12 en gaat dit jaar naar de middelbare school. Een grote, spannende stap. De afgelopen weken zijn we op zoek gegaan naar een school voor haar. Keuze genoeg, zou je denken in een grote stad als Amsterdam. an haar juf had ze een havo/vwo-advies gekregen en de Cito-score kwam daar fraai mee overeen.

Wij dus op zoek naar een geschikte school met havo/vwo. Bij voorkeur een school die niet alleen goed onderwijs biedt, maar ook een school met aandacht voor kunst en cultuur en niet veel verder dan 3 kwartier fietsen. Verder was het natuurlijk vooral belangrijk dat onze dochter zich er thuis zou voelen.

Op grond van een eerste selectie kozen we zeven scholen uit. We bezochten de open dagen waarop de scholen zich van hun beste kant lieten zien en we stelden een top 5 en vervolgens een top 3 samen. Deze drie scholen bezochten we een tweede keer en na lang wikken en wegen besloten we voor het Gerrit van der Veencollege. In Amsterdam kun je je namelijk maar voor één school inschrijven.

Vorige week kregen we via een vriendelijk briefje te horen dat onze dochter met 62 anderen was uitgeloot voor deze school. Uit een overzicht op de website van de gemeente Amsterdam bleek dat ook de andere scholen uit onze top 5 inmiddels vol zijn.

Afgelopen vrijdag gingen we met onze dochter op bezoek bij één van de scholen die nog wel een paar plaatsen over heeft: het Sint Nicolaas Lyceum organiseerde een extra open dag. Voor de welgeteld zes beschikbare havo/vwo waren tientallen geinteresseerde kinderen met hun ouders gekomen. Deze wanverhouding kwam de stemming niet ten goede – ook niet toen de mogelijkheid van een extra gymnasiumklas of héél misschien een extra havo/vwo-klas werd geopperd.

Veel leerlingen en ouders bleken boos: een boosheid die zich richtte op de gemeente Amsterdam en vooral de verantwoordelijke wethouder, Lodewijk Asscher. ” Ik stem de volgende keer geen PvdA of GroenLinks meer”, “wij gaan verhuizen” en “kunnen we niet onze eigen school oprichten” klonk het.

Van de stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam weten we inmiddels dat dit jaar 622 kinderen zijn uitgeloot die zich hadden aangemeld voor een middelbare school, waaronder 207 kinderen met een havo/vwo-advies. Voor deze 207 kinderen zijn – voorzover bekend – op dit moment, verpreid over de stad, nog 142 plaatsen beschikbaar, waarvan 74 plaatsen op scholen die volgens de inspectie een ‘voldoende’ scoren. Voor 65 kinderen lijkt op dit moment geen plaats te zijn.

Wat mij betreft blijft er van vrijheid van onderwijs in Amserdam op deze manier maar weinig over. Ik begrijp dat het niet te voorkomen is dat er geloot moet worden voor populaire scholen, maar kan er eerlijk gezegd met m’n pet niet bij dat de gemeente Amsterdam zo’n tekort aan plaatsen niet heeft kunnen voorzien en daar geen passend beleid voor heeft kunnen ontwikkelen.

Een tekort dat overigens niet alleen het gevolg is van demografische ontwikkelingen in Amsterdam, maar ook van de komst van jaarlijks zo’n 1000 kinderen die gemeenten in de nabijheid van Amsterdam wonen. Voor hen vervult Amsterdam, logisch, een regiofunctie.
Dat Amsterdamse kinderen omgekeerd echter niet terecht kunnen op sommige scholen in de regio, waaronder Amstelveen, maakt het op z’n minst zuur. Volgens de stichting Vrije schoolkeuze Amsterdam is er daarom sprake van rechtsongelijkheid; het merendeel van de politieke partijen vindt dat ook, maar dat heeft nog niet geleid tot een verandering van beleid, ook niet na tussenkomst van de rechter.

Met veel bombarie en met reden is Asscher het afgelopen jaar het gevecht aangegaan met de besturen van de islamitische scholen in Amsterdam omdat deze scholen kwalitatief ondermaats presteren. Prima, besturen die zich onvoldoende inzetten voor de kwaliteit van het onderwijs moeten daarop worden aangesproken en desnoods worden afgezet.
Maar over dit capaciteits- en kwaliteitsprobleem zijn Asscher, zijn PvdA en de huidige coalitiegenoot GroenLinks pijnlijk stil gebleven.

Wij moeten uiterlijk woensdag onze dochter hebben ingeschreven. Daarna wachten wij af en hopen op een goede afloop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s