‘Embed-slet’ nu naar Irak

Grunberg_194064d
Schrijver Arnon Grunberg trekt opnieuw embedded naar oorlogsgebied. Grunberg die na zijn bezoek aan Uruzgan door journalist Arnold Karskens een "embed-slet" werd genoemd, schrijft op zijn weblog dat hij in mei naar Irak gaat en aldaar embedded zal zijn bij het Amerikaanse leger. De arme ziel moet zelf een helm en een kogelvrij vest kopen, want in tegenstelling tot het Nederlandse leger, verschaft het Amerikaanse leger geen beschermende kledij aan embedded journalisten. "In a way this is a more correct procedure I would say," schrijft Grunberg (de voertaal op zijn blog is Engels).
De vraag is of de Amerikanen wel zo blij zullen zijn met Grunberg. Tijdens zijn verblijf in Uruzgan had hij de handigheid op zijn weblog een geheime operatie van het Nederlandse leger te verklappen. Bovendien leverde de aanwezigheid van Grunberg een iets kritischere conclusie op dan Karskens (een topjournalist overigens) waarschijnlijk had voorzien. Grunberg in het NRC:

Of de Afghanen er beter van worden, ach. Laat ik het de Nederlandse
officieren nazeggen in Kamp Holland: ik ben gematigd pessimistisch. Iedereen
kent de uitstekende televisieserie Allo Allo! Er is een prachtige serie
te maken over de Nederlandse missie in Afghanistan: Salam Aleikhum –
Nederland brengt Vrede en Veiligheid naar Afghanistan
.Als deze
serie er spoedig komt, er kan vandaag nog worden begonnen met de
opnames, dan al was onze aanwezigheid in Afghanistan niet voor niets.

Ik ben benieuwd wat hij de Amerikanen zal adviseren: variaties op Daar komen de Schutters of Mash of  misschien wordt het een nieuw programma van John de Mol The Golden Cage (waarbij Amerikanen  dag en nacht gefilmd worden in de Abu Ghraib/ Abu Grunberg(?) gevangenis).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s